Interview Marloes van Egeraat – Recruiter Awards 2018

Marloes van Egeraat, Business Manager van FIT People Rotterdam, is genomineerd voor de Recruiter Awards 2018 in de categorie Financieel & Administratief.

Deze 36-jarige energieke en ambitieuze professional kent het financiële vakgebied als geen ander. Met een Bachelor Accountancy en een Master Controlling in haar broekzak, heeft ze na een aantal jaar als Financial Controller en Business Unit Manager te hebben gewerkt, haar roeping gevonden in het recruitment vak. Nu, anno 2018, is ze een succesvol zakenvrouw en mag ze zichzelf al ruim 3,5 jaar mede-eigenaar van FIT People noemen. Reden genoeg om deze expert eens te interviewen!

Marloes, jij bent genomineerd voor de Recruiter Awards 2018 in de categorie Financieel & Administratief. Gefeliciteerd! Wat is volgens jou een belangrijke eigenschap die een recruiter moet hebben?

Dankjewel! Ik denk dat het hebben van plezier in je werk een van de belangrijkste dingen is om je werk ook daadwerkelijk tot een succes te maken. Dat iemand echt gelukkig is in zijn baan en dat kan alleen als je echt op je plek zit. Dat geldt voor mezelf en voor de kandidaten die ik bemiddel. Daarbij is het belangrijk niet alleen te kijken naar de opleiding of ervaring van een persoon, maar ook te kijken naar wie jij bent als persoon en of deze persoon past bij een bepaalde bedrijfscultuur.

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat bepaalde aanvragen digitaal de markt in worden geslingerd via allerlei portalen zonder dat je het bedrijf en de inhurend manager en de collega’s nog kent. Hoe maak jij op basis van een functieprofiel dan nog de juiste match?

Ja dat klopt. Een functieprofiel is natuurlijk ook een bepaald gegeven om ergens bepaalde hoofdlijnen te kunnen categoriseren. Maar er ligt altijd wel ergens wel of niet een nadruk op. Ik kijk daarom vaak naar het verhaal achter de vacature. Is er iemand ziek? Is het tijdelijk? Is het vast? Waarom staat de vacature open? Is er een groei? Waar ligt de nadruk écht op? Omdat je gewoon echt wil weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Je wilt echt weten of iemand de juiste match is. Daarom vind ik het ontzettend belangrijk de bedrijven te kennen waar onze mensen terechtkomen. Ik probeer ook in dat soort gevallen nog steeds een gevoel te krijgen bij een bedrijf. Ik probeer, ondanks dat je rekening houdt met alle werkprocessen, toch nog steeds de mensen binnen een bedrijf te kennen. Dat we weten met wie ze samenwerken. Daar besteed ik tijd en aandacht aan om zo zeker te weten dat ik de juiste match maak.

‘Ik probeer de mensen binnen een bedrijf te kennen. Daar besteed ik tijd en aandacht aan.’

Het is dan aan jou om op basis van deze informatie een match te maken met een bepaald persoon. Wat zijn voor jou belangrijke kenmerken van een ideale kandidaat?

Waar ik in geloof en wat ik heel belangrijk vind is dat mensen de kans krijgen om iets nieuws te leren. Ik zoek liever iemand waarvan ik weet dat hij/zij de functie aankan dan iemand die de functie al tien keer heeft gedaan. Ik geloof erin dat mensen willen leren en zich willen blijven ontwikkelen. Ik denk dat als iemand iets voor de eerste keer doet, hij/zij veel gedrevener is en daardoor ook veel meer gericht is op het leveren van resultaten dan iemand die het trucje al tien keer heeft gedaan en daardoor niet meer onbevangen naar een situatie kijkt.

Waarom heb jij die nominatie verdiend?

Nou misschien juist omdat ik mensen de gelegenheid geef om dingen te leren, omdat ik ook kijk naar wat iemand kan en niet naar iemand die alleen maar dingen heeft gedaan. Dit zodat iemand gedreven is en er zin in heeft, dat iemand de kans krijgt om nog iets te leren dankzij mij. Zelf ben ik als financial begonnen en uiteindelijk via wat omwegen in de arbeidsbemiddeling terechtgekomen. Ik denk dat dat bovendien in mijn voordeel werkt. Ik spreek de taal van de kandidaten die wij zelf bemiddelen. Ik neem een CV niet voor lief, maar ik kijk vooral naar de persoon achter een CV.

‘Ik spreek de taal van de kandidaten die wij zelf bemiddelen’

Waarom moeten mensen op jou stemmen?

Ik ben eerlijk. Er zijn ook mensen bij mij na een gesprek weggelopen en die heb ik niet aan een baan geholpen. Maar ik hoop wel dat ik ze dan in ieder geval wat inzicht in zichzelf heb gegeven. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan is het wel belangrijk dat je ook gewoon een reëel zelfbeeld hebt. Ik kan dan soms wel hele vervelende vragen aan mensen stellen waardoor ik soms denk dat mensen niet altijd met een goed gevoel weggaan. Maar ik hoop dat als ze dan later bij me terugkomen, ze dan toch denken dat ze een fijn gesprek hebben gehad omdat het ze wat heeft gebracht. Mijn doel is dat iedereen die ik spreek voor een functie, ons kantoor in ieder geval met een soort verrijking weer verlaat. Dan wel omdat we de persoon gaan voorstellen op een baan, dan wel omdat we de persoon wat inzicht hebben gegeven in waar hij/zij wel of niet in past. Dat lukt niet bij iedereen, maar dat is wel mijn streven.

‘Mijn doel is dat iedereen die ik spreek voor een functie, ons kantoor in ieder geval met een soort verrijking weer verlaat. Dan wel omdat we de persoon gaan voorstellen op een baan, dan wel omdat we de persoon wat inzicht hebben gegeven in waar hij/zij wel of niet in past.’

Heb je nog tips?

Ik denk dat de doelgroep waar wij voor werven zich steeds minder voor langere termijn aan één organisatie laat binden. Ik merk dat heel veel bedrijven met wie wij zaken doen daarin nog steeds vrij conservatief daarin denken en ik geloof dat je dat los moet laten. Als groot bedrijf van een financiële afdeling moet je er niet in willen geloven dat iemand voor 10 jaar bij je blijft. En als iemand dan wel langdurig bij je blijft, dan heb je het heel goed gedaan.

‘Als groot bedrijf van een financiële afdeling moet je er niet in willen geloven dat iemand voor 10 jaar bij je blijft. En als iemand dan wel langdurig bij je blijft, dan heb je het heel goed gedaan.’

Klik hier om ook je stem uit te brengen op Marloes!

Ook werken via FIT People? Schrijf je in of neem contact op